Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne:
Bună ziua, tuturor!
Sunt foarte onorat să fiu astăzi în fața Detașamentului de Pompieri Obor, în fața înalților oficiali ai Guvernului, Prefecturii, Ministerului Afacerilor Interne, Primăriei Sectorului 2. Nu în ultimul rând, în fața unor cetățeni ai Capitalei, Sectorului 2, dintre care mulți sunt foarte tineri și mă bucur să văd și copii. Cine știe? Între ei poate că sunt și viitori pompieri salvatori. Și, bineînțeles, în fața reprezentanților mass-media, cărora le mulțumim pentru prezență și ajutorul pe care ni-l acordă în a face cunoscute rezultatele activității colegilor noștri.
Acest prilej fericit îmi oferă o bună platformă, o bună ocazie pentru a sublinia câteva lucruri, cred eu, importante din perspectiva activității în domeniul situațiilor de urgență, a intervențiilor la situații de urgență.
În primul rând, faptul că anii precedenți ne-au demonstrat că trăim într-o nouă realitate din această perspectivă, riscurile de dezastre naturale, riscuri de dezastre provocate de diverse activități umane, de complexitatea activităților industriale și nu numai, de schimbările climatice, sunt din ce în ce mai numeroase și din ce în ce mai complexe. Numai în anul acesta, pompierii salvatori români s-au confruntat cu aproximativ 30.000 de incendii, ceea ce este o cifră extrem de elocventă din perspectiva acestor riscuri, care cresc an de an.
În premieră, aș putea spune, sub aspectul amplorii și a numărului lor, ne-am confruntat cu incendii de vegetație, zone extinse în diverse regiuni ale țării, unele apărute simultan, ceea ce a însemnat o provocare în plus pentru pompierii salvatori și toți cei care au intervenit în aceste situații, alături de pompierii salvatori.
Prin urmare, aceste provocări, aceste riscuri, aceste necesități de a proteja viața cetățenilor, a comunităților, siguranța față de pericole, au crescut foarte mult și în număr, și în complexitate.
Concluzia ar fi că e nevoie să ne aplecăm cu mai multă atenție în perspectivă asupra pregătirii tuturor celor care apără cetățenii, populația, în fața unui astfel de dezastru. Vorbim de pompieri salvatori, dar nu numai. O să revin asupra acestui lucru.
În al doilea rând, în acest context complex, cum spuneam, cu aproximativ 30.000 de incendii anual, peste 1.400 de intervenții în toată țara zilnic în domeniul situațiilor de urgență pe care le face IGSU, numai în București, iată 30-40 de provocări zilnice pe această zonă, în acest domeniu, două, trei sute de intervenții SMURD pe zi. În acest context, pot să afirm, fără niciun fel de ezitare, că pompierii salvatori români, cei 26.000, aproximativ, pompierii salvatori români sunt printre cei mai buni din Europa, că performanța lor este de nivel mondial, că expertiza, devotamentul și sacrificiul lor este exemplu pentru alte unități, forțe de pompieri salvatori din Europa și din lume.
Iar acest lucru este demonstrat de fapte, este demonstrat de cifre, este demonstrat de zecile de mii de vieți pe care le salvează anual, este demonstrat de cuvintele pe care colegii lor din alte țări le au la adresa sistemului nostru, la adresa domniilor lor, este demonstrat, în ultimul rând, de solicitările pe care an de an Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență le primesc pentru asistență în materie de salvare, de intervenție în situații de urgență din alte țări europene, an de an.
În al treilea rând legat de acest obiectiv, așa cum s-a explicat, face parte dintr-un pachet de 35 de obiective de investiții care vor fi puse în funcțiune la dispoziția pompierilor noștri salvatori. Acest obiectiv față de ceea ce s-a adăugat și aici aș dori să completez faptul că va crește rapiditatea cu care Detașamentul de Pompieri Salvatori Obor poate interveni în situații de urgență. Ne dorim o cât mai mare răspândire și acoperirea unei arii teritoriale cât mai mari prin unități de intervenții de nivel mediu și mic, dar foarte mobile, dinamice, care să poată interveni rapid în comunități până sosesc și unități mai mari în ajutor. Este o strategie pe care o avem în aplicare.
Și pentru că am vorbit de strategii aș vrea, în al patrulea rând, să subliniez faptul că pompierii salvatori români nu operează, nu intervin izolat. Ei lucrează într-un sistem național, integrat privind intervenția în situații de urgență, sistem care include și SMURD, sistem care include paramedici, medici și alte specialități, salvamontiști, sistem care și-a demonstrat viabilitatea.
Anul acesta IGSU împlinește 20 de ani de la înființare, DSU, 10 ani. Aceștia au fost pași, piloni importanți în creșterea acestui sistem, în dezvoltarea lui, pentru că niciun rezultat nu vine peste noapte, de azi pe mâine. Asupra acestui sistem au lucrat ani de zile foarte mulți oameni cărora le mulțumesc. Și munca lor se vede astăzi în beneficiul pe care populația României, cetățenii noștri, îl au printr-o protecție de nivel ridicat în materie de intervenție la situații de urgență.
Dar, față de ceea ce ne propunem, mai este încă drum de făcut, așa cum foarte bine sublinia reprezentanta Băncii Mondiale în discursul dumneaei. Avem zone critice, cum e și Bucureștiul, în care, deși noi suntem pregătiți cu forțe, condițiile de trafic, starea clădirilor, starea unor infrastructuri critice ridică probleme deosebite. Și asta înseamnă riscuri deosebite, nu numai pentru populație, ci și pentru cei care intervin, pompierii salvatori.
Asta înseamnă că noi trebuie să continuăm investițiile, pregătirea, dar trebuie să o facem și pe alte domenii, alte zone de pregătire care exced, dacă doriți, sfera de activitate a IGSU și de aceea nu o să dezvolt prea mult în această direcție. Cert este că pregătirea pentru situații de urgență trebuie să comporte o abordare holistică și una prioritară în anii care vin, din foarte multe perspective.
În sfârșit, dar nu în ultimul rând, aș dori să subliniez că, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne lucrăm pe baza unui principiu al cooperării loiale și funcționale între departamente, între arme. Și că pompierii salvatori, echipajele SMURD, la nevoie, sunt ajutate și vor continua să fie ajutate și de către Poliția Română și de către Jandarmeria Română, și, unde e cazul, și de Poliția de Frontieră, în funcție de zona de intervenție, pentru că noi acționăm ca un tot unitar, ca o forță integrată în beneficiul cetățeanului, în beneficiul siguranței publice și a siguranței individuale. Nu avem alt obiectiv, nu avem altă misiune!
Aș dori în încheiere să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui obiectiv de investiții. Începând cu proiectanții, constructorii, toți cei care au avizat, au pregătit, au elaborat documentația și așa mai departe. Evident, să mulțumesc Guvernului, Ministerului de Finanțe, Băncii Mondiale pentru cooperare și să asigur că vom acorda mai departe o prioritate acestor investiții, dotări, atât pentru pompierii salvatori, cât și pentru celelalte obiective pe care le avem cu Banca Mondială, pentru că avem și un alt pachet de astfel de obiective de investiții – sedii, dotări pentru Poliția Română și pentru Jandarmeria Română.
Doresc să vă mulțumesc, încă o dată, tuturor celor de față, doresc să mulțumesc tuturor celor care zilnic, chiar și la ora la care vorbim, acționează pentru siguranța cetățenilor – aici avem pompierii salvatori, tuturor armelor din Ministerul Afacerilor Interne și să asigur cetățenii că ne cunoaștem misiunea, toată lumea este conștientă de importanța ei și ne străduim în fiecare zi ca performanța noastră să fie mai bună și mai bună.
Mulțumesc! Vă doresc misiuni ușoare, să fie într-un ceas bun, să stăpâniți cu mult folos, cu multă pace, să spun așa, și oriunde mergeți să vă întoarceți cu bine din misiuni!