Ziua Marinei Române este sărbătoarea națională dedicată tuturor marinarilor care navighează pe mările lumii sub pavilion românesc și, totodată, prilej de a onora istoria, tradițiile și valorile Marinei Române.

Istoria Marinei Române este legată de evoluția noastră, ca popor, în acest spațiu geografic, de construcția noastră ca națiune și stat.

Dunărea și Marea Neagră au constituit, încă din Antichitate, avantaje de apărare naturală, apoi Evul Mediu a fost perioada în care s-a pus în discuție, dincolo de rolul defensiv al acestor ape, cel de avantaj pentru comerț.

În perioada Modernă, vorbim despre dezvoltarea navigației pe Dunăre – în 1860, în contextul Unirii Principatelor Române, a fost creată Comisia Europeană a Dunării, ceea ce a dus la formarea Flotilei Române, care cunoaște o evoluție sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

După obținerea Independenței, România a început să-și dezvolte mai intens marina militară. Dezvoltarea acestui domeniu a fost potențată de necesitățile strategice ale Primului Război Mondial, astfel că în perioada interbelică se înregistrează o modernizare semnificativă a flotei, cu achiziționarea de nave moderne și dezvoltarea infrastructurii portuare.

În Al Doilea Război Mondial, Marina Română a fost implicată, în special, în operațiunile din Marea Neagră, dar situația politică și militară postbelică, prin concurs sovietic, a impus diminuarea flotei, implicit a importanței Marinei Române.

Cea mai semnificativă schimbare a Marinei Române a fost după 1989, când s-a adaptat provocărilor impuse de noile realități geopolitice și strategice, implicit aderarea României la NATO în anul 2004.

Marina Română și-a demonstrat rolul esențial în asigurarea securității în regiunea Mării Negre, una dintre zonele sensibile și complicate din perspectiva tensiunilor geopolitice, mai ales după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Cu atât mai important este rolul Marinei Române astăzi, când România se află în proximitatea unui conflict armat.

Pentru țara noastră, începând cu 31 martie 2024, Marea Neagră are o semnificație nouă, odată ce România a devenit stat membru Schengen cu drepturi depline, controalele la frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră) fiind eliminate.

Importanța strategică a Mării Negre – situată la intersecția dintre Europa, Asia și Orientul Mijlociu, este evidentă, iar România, inclusiv din perspectivă geo-strategică, și-a asumat participarea la securitatea colectivă prin implicarea deplină în asigurarea securității și stabilității regionale.

Marina Română participă la operațiuni internaționale, la exerciții comune și misiuni diverse.

Profit de această ocazie pentru a le mulțumi și a-i felicita pe marinarii români din cadrul Poliției de Frontieră, care participă cu succes la misiuni internaționale. Amintesc, aici, rezultatele notabile ale colegilor noștri în cadrul misiunii coordonate de Agenția FRONTEX – „Themis 2024” (de combatere a migrației ilegale la frontierele externe maritime ale Uniunii Europene, alături de sprijinirea autorităților italiene pentru căutarea și salvarea persoanelor aflate în dificultate pe mare), rezultate care înseamnă inclusiv vieți salvate.

Nu mai puțin importantă pentru Ministerul Afacerilor Interne este o componentă aparte – intrarea în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, anul acesta, a unor ambarcațiuni specializate pentru stingerea incendiilor de la bordul navelor atunci când acestea navighează, sunt la ancoră sau la dană, extragerea persoanelor aflate în pericol, stingerea incendiilor la clădirile situate pe malul apei, misiuni de căutare și salvare, asistență sau evacuare.

Colegii noștri din Poliția de Frontieră și DSU/IGSU, care operează nave fluviale și maritime sunt parte a efortului comun de creștere a siguranței navigației, implicit a siguranței cetățenilor noștri.

Suntem, astfel, parte a inovației și a dezvoltării României, inclusiv din perspectiva protejării și valorificării potențialului maritim și fluvial al țării noastre!

Omagiem, astăzi, memoria tuturor celor care au servit în Marină, pe cei care și-au pierdut viața pentru România, conștienți fiind că sacrificiul lor stă sub semnul continuității, al evoluției și viitorului acestei țări!

Tuturor celor care fac parte din Marina Română le mulțumesc pentru eforturile lor și le urez succes în misiunile viitoare, cu ferma promisiune că rămân un susținător al modernizării Marinei Române, indiferent că vorbim de componenta economică sau de securitate!

La mulți ani, Marina Română!