Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:
Bună ziua, tuturor!
Îmi face plăcere să deschid această conferință de presă, alături de doamna ministru federal al Afacerilor Interne, doamna Nancy Fraeser, domnul Thomas Hitzlsperger, ambasador al fotbalului german, care a însoțit-o pe doamna ministru în această vizită importantă, alături de colegii din delegația germană și, nu în ultimul rând, alături de domnul Ionuț Lupescu, bine-cunoscută personalitate a sportului românesc și președinte onorific al Clubului Dinamo București.
Sunt onorat de această vizită, pe care doamna ministru a făcut-o la invitația noastră în urmă cu ceva vreme. Este o vizită importantă pentru noi. Ministerul german de Interne este un partener important al Ministerului român de Interne. Am beneficiat de un sprijin constant al acestui minister în dosarele noastre importante, inclusiv dosarul Schengen și ne întâlnim într-un context de tradiție, de colaborare între țările noastre, dintre care un liant foarte puternic este minoritatea germană din România, dar și comunitatea română care trăiește și muncește în Germania.
Am discutat dosare importante pentru noi, dar și pentru construcția europeană. Am abordat aceste dosare din dublă perspectivă, bilaterală și europeană. Spre exemplu, așa cum am subliniat în discuțiile noastre, Schengen nu este un dosar important doar pentru România, este un dosar important pentru Europa și rezolvarea lui în anul 2024 va demonstra coeziunea europeană și faptul că acest proiect funcționează, într-un context în care un curent din ce în ce mai important anti-european se face auzit în multe state din Europa.
România îndeplinește criterii tehnice de 14 ani. Ne bucurăm că anul trecut s-a făcut un pas important, găsind o cale comună de rezolvare și colegii austrieci, puternic sprijiniți de țările europene și de Comisia Europeană, puternic sprijiniți și de Germania și am reușit să generăm decizia Consiliului din decembrie 2023. Dar acest pas trebuie continuat cu următorul, privind frontierele terestre.
Istoria Schengen a cunoscut și alte exemple de state care au intrat în etape cu frontierele în spațiul Schengen. Istoria Schengen nu cunoaște niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen și cu altele în afara Schengen. Și credem că istoria va fi confirmată în acest an, în 2024, și România va finaliza acest dosar cu sprijinul statelor membre, al Comisiei și într-o bună cooperare cu Austria.
Cooperăm foarte bine pe migrație, combaterea migrației ilegale. România performează la vârf în Europa în combaterea migrației ilegale. O demonstrează nu numai cifrele noastre, ci cifrele FRONTEX, cifrele Comisiei Europene publicate periodic în Eurobarometrul Schengen, dar și cifrele bilaterale ale vecinilor noștri. Am confirmat acest lucru, inclusiv cu domnul ministru Karner, acum două – trei săptămâni.
Așa cum așteptam și pentru Germania și pentru alte state membre, dialogul bun pe care îl avem cu colegii austrieci a contribuit la soluția de anul trecut și va fi o bază și pentru soluția pe mai departe pentru frontierele terestre.
Aceasta e modalitatea europeană de lucru și noi am exersat-o cu succes anul trecut. Și, ca și la fotbal, nu schimbăm tactica ce ne-a adus un rezultat.
Am discutat despre creșterea cooperării polițienești. Am avut un sprijin important în colegii germani în rezolvarea unor cauze importante pentru noi, anul trecut, inclusiv în cazul unui fugar care se ascundea în Germania și care a fost rapid identificat de colegii români și colegii germani, maghiari și austrieci, dar, în mod special, cooperarea cu colegii germani a adus un rezultat și, de aceea, persoana respectivă este acum în fața legii române.
De asemenea, colegii noștri, polițiști români, au ajutat colegii germani în rezolvarea unor cazuri de crimă transfrontalieră. Și am discutat să ridicăm această cooperare, să schimbăm mai multe informații împreună despre crima organizată, să creștem numărul de polițiști care lucrează în echipe mixte și să intensificăm dialogul la vârf între polițiile noastre, inclusiv reprezentanții BKA.
De asemenea, am discutat despre cooperarea în domeniul protecției civile, unde ambele țări au aparate foarte puternice. Recent, s-a semnat un acord de cooperare, care să ne ajute să multiplicăm rezultatul eforturilor noastre, combinând dotările logistice și atrăgând mai mult sprijin din partea Comisiei Europene.
În sfârșit, am mulțumit doamnei ministru pentru sprijinul acordat în Republica Moldova, nu numai de dată recentă, ci de lung termen în spate. Pentru noi, evoluția pe calea europeană a Republicii Moldova, inclusiv sub aspectul întăririi siguranței publice și ordinii publice, a statului de drept, sunt importante, sunt esențiale. Bătălia pentru democrație și europenism este permanentă.
Și am mulțumit, de asemenea, pentru organizarea pe teritoriul Republicii Federale Germania a unor secții de vot, pentru ca cetățenii moldoveni să-și poate exprima acolo votul.
În general, am pus bazele unei intensificări a cooperării noastre. Ne-am înțeles pe toate subiectele, am discutat soluții concrete si sunt extrem de fericit să putem contribui împreună la dezvoltarea parteneriatului nostru cu Germania.
Vă mulțumesc foarte mult!