Marcăm, astăzi, 20 de ani de la aderarea României la NATO, eveniment care ne readuce în atenție garanțiile de securitate de care se bucură țara noastră cu atât mai mult într-un context geopolitic regional complicat și într-o lume a evoluțiilor din perspectiva siguranței și securității.
Participarea la sistemul complex de securitate colectivă al NATO servește interesele de securitate ale României.
Țara noastră și-a asumat cu responsabilitate calitatea de stat NATO, iar militarii și polițiștii români și-au dovedit profesionalismul și patriotismul în misiuni internaționale, contribuind la consolidarea poziției țării noastre în cadrul Alianței și a stabilității, păcii și securității internaționale.
Este datoria noastră, a fiecărui român, să valorificăm garanțiile de securitate și stabilitate de care ne bucurăm, astfel încât sub ,,umbrela,, de securitate a NATO să creăm bunăstare și prosperitate pentru cetățenii noștri, să combatem tendințele extremiste, să apărăm libertatea și democrația.
În același timp, România este stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și stat membru al ,,Spațiului Schengen,, cu frontierele navale și aeriene, statut care, de asemenea, impune armonizarea măsurilor de siguranță pentru cetățeni – români și europeni – în acord cu evoluțiile provocărilor de securitate. Este o responsabilitate pentru care Ministerul Afacerilor Interne era și rămâne pregătit și de care se va achita cu succes!
În același timp, aceste garanții care decurg din apartenența noastră la NATO și UE implică eforturi constante și în aplicarea politicilor de siguranță și ordine publică interne. Drepturile cetățenilor și robustețea democrației noastre interne atârnă, în cel mai pregnant mod, de siguranța și ordinea publică internă.
România este o țară sigură și un important furnizor de securitate în plan regional. Vom evolua pe aceste coordonate atât în cadrul NATO, cât și în UE.