Emisiune: Jurnal de seară
Moderator: Cosmin Prelipceanu
Invitat în studio: Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne
Moderator: Este un eveniment în desfășurare la periferia Capitalei, în localitățile Chiajna și Afumați. Protestatari, transportatori și fermieri vor neapărat să intre în Capitală cu mașinile lor. Sunt mașini agricole și mașini de transport, TIR-uri, vor să intre până în Piața Victoriei pentru a protesta acolo. Forțele de ordine le interzic pătrunderea în Capitală din motivul pe care ni l-a explicat mai devreme prefectul Capitalei, nu au autorizație și atunci nu pot intra în București.
La Chiajna, mai devreme, liderul AUR, care s-a solidarizat cu protestatarii, a avut cuvinte de spus în legătură cu numărul mare al forțelor de ordine, care le interzic acestor oameni să protesteze, spune George Simion. Informațiile noastre sunt acum că liderul AUR a plecat de la Chiajna și merge la Afumați.
Cum v-am promis, Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, în studioul Digi 24.
Bună seara, domnule ministru!
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Bună seara!
Moderator: Despre această situație, cum e?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Mulțumesc pentru invitație! Eu mă pot referi strict la atribuțiunile pe care le au organele de ordine, Jandarmerie, Poliție. Nu fac altceva decât să aplice legea în acest moment. Legea și numai legea, față de oricine. Dacă vreți să forțez un exemplu, eu, dacă m-aș urca acum la volanul unui autocamion și aș încerca să intru în centru, spre centrul Capitalei, aș fi oprit și de Poliție și de jandarmi, toți cei care sunt acolo. Deci nu facem altceva decât să aplicăm legea și eu le mulțumesc celor care o fac cu promptitudine, cu fermitate, dar și cu tact, în același timp. Situația, după cum vedeți, este sub control.
Moderator: Au încercat de mai multe ori astăzi protestatarii să intre în București.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Da, au încercat. Li s-a explicat, au văzut cum stau lucrurile și mă bucur că nu s-au făcut forțări iraționale, să spunem așa, și că lucrurile nu au derapat și aș face și un apel la toți cei care protestează, să rămână în litera și în cadrul legii, în spiritul legii. Așa este normal.
Moderator: Dumneavoastră ne spuneți ceva în plus față de ce ne-a explicat mai devreme prefectul. Prefectul ne spunea că nu au autorizație de protest. Dumneavoastră ne spuneți că mașinile astea n-au voie în București.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Trebuie să aibă autorizație de zonă aici. Sunt două tipuri de autorizații. Autorizația de a circula într-o anumită zonă și o autorizație pentru un protest. Au fost situații în care astfel de mașini de mare tonaj, de mare gabarit, au avut astfel de autorizații și au pătruns până în mijlocul orașului, dar pe baza unui act legal emis. Nu e cazul acum și de aceea nu vor intra în oraș, dacă nu își vor obține autorizația.
Înțeleg de la domnul prefect, căruia îi mulțumesc, de asemenea, că a angajat acest dialog și că a discutat și cu dumneavoastră, cu presa, l-am auzit mai devreme în platou că nu ar fi o problemă dacă dânșii intră într-un dialog normal cu autoritățile, pentru a-și obține aceste autorizații.
Moderator: Mai devreme, o scenă pe Centura Capitalei, un tractor gata-gata să dea peste un polițist. Polițistul le explicase oamenilor că nu pot intra, ei au forțat, tractorul gata să dea peste polițist, cum spun, a fost nevoit să se dea la o parte, pentru că tractorul nu se oprea.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Am fost informat. Este, într-adevăr, un caz punctual, un exces periculos, de aceea fac din nou apel la cei care își exprimă, mă rog, nemulțumirea, cererile, în acest fel, să nu calce legea, să nu pună în pericol polițiștii, jandarmii, alți cetățeni. Au și dânșii drepturi, inclusiv la integritate fizică.
Înțeleg că riscul face parte din meseria de Poliție, și de jandarmi, și de pompieri salvatori, și polițist de frontieră, și așa mai departe, dar este condamnabil când acest risc este produs în mod voit de către un alt cetățean, care se bucură și dânsul de protecția Poliției atunci când are nevoie de ea și de a celorlalte arme din Ministerul de Interne. Deci ce vreau eu să spun în acest moment, pe scurt, e că legea va fi aplicată și să nu se conteze pe o, să spun, derobare de astfel de atribuții din partea forțelor de ordine.
Moderator: Cum vi se pare? Adaugă sau nu la tensiune, la tensiunea momentului, prezența lui George Simion, liderul AUR?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: E clar că politizează toată această mișcare și cred că face deservicii, chiar celor care au ieșit să-și exprime aceste solicitări. Fără îndoială. În rest, nu știu. Înțeleg că dânsul se erijează și în specialist în forțe de ordine și în probleme ale transportatorilor și așa mai departe. E problema domniei sale. E un anumit tip de exprimare și asta spune multe, de a specula în acest fel.
Moderator: E a doua zi de protest pentru agricultori și transportatori. Încearcă de două zile să intre în București. La ce vă așteptați? Se va opri? Se va încheia protestul ăsta? La ce vă așteptați?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Eu sunt convins că inclusiv modul în care au acționat astăzi forțele de ordine a transmis, în sine, un mesaj, că în acest fel nu se poate continua, nu se poarte forța. Adică orice forțaj, orice forțare nu are niciun fel de șansă de a prevala și nu ar fi normal să fie așa. Eu fac un apel la rațiune, și la calm, și la civilitate din partea tuturor. Există căi legale, există proceduri, există autorizații care pot fi emise, mijloace democratice, organizate prin lege, prin instituții. Există toate căile posibile pentru a se obține aceste autorizații și a se desfășura totul într-un mod democratic, civilizat și mult, mult mai eficient, inclusiv sub aspectul suportului pe care dânșii probabil că îl caută în mod cert în opinia publică, în rândul populației. Asocierea cu alte tipuri de, eu știu, încercări de a deturna politic acest protest, n-ar ajuta nici pentru dânșii, cred.
Moderator: Noi știm că acum încearcă să intre în București, pe la Chiajna și pe la Afumați, mai există și alte puncte?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Deocamdată nu avem informații că sunt alte puncte critice.
Moderator: Că nu?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Nu.
Moderator: Nu aveți informații că ar fi și în alte puncte. Bun. Domnule ministru, există temerea că neavând un termen clar pentru aderarea la Schengen terestru, procesul aderării noastre cu granițele maritime și aeriene ar putea fi unul reversibil. Cu alte cuvinte, dacă nu intrăm repede și terestru, pierdem ce am câștigat deja. Care e riscul?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Procesul este ireversibil, statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunță România la o astfel de calitate, ceea ce nu se pune problema și consider să insist și să fiu gata să demonstrez oricui că este un bun pas înainte, către o poziție, un statut care ne avantajează în perspectiva imediată, inclusiv în discuțiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestră. Deci categoric nu, este un pas pe care nu-l vom face înapoi, ci urmează un nou pas înainte.
Moderator: Deci nu se poate întâmpla nimic ca noi să pierdem?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Sigur, trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, să respectăm codurile Schengen, să aplicăm toate deciziile care constituie acquis-ul comunitar Schengen, că sunt mai multe decizii, mai multe regulamente. Fără îndoială, trebuie să continuăm să facem acest lucru, dar eu vă spun că o facem la un nivel de performanță de vârf în rândul membrilor.
Moderator: Ne aducem aminte declarația făcută de ministrul de Interne din Austria, înaintea semnării acordului, orice discuție despre aderarea terestră este o fantezie. Când intrăm terestru? E o fantezie sau nu?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Nu știu dacă ăsta a fost termenul folosit și nu știu exact la ce declarații vă referiți, dar au fost declarații recente, inclusiv pe parcursul discuțiilor pe care le-am avut, finalul lui decembrie și ca răspuns la un set de speculații care s-au făcut în opinia publică din România, din Bulgaria, din Austria, în legătură cu obiectul discuțiilor. E foarte adevărat că pe tot parcursul anului 2023, deci nu numai în ultima perioadă, pe tot parcursul anului 2023, Ministerul de Interne austriac a fost extrem de clar și de ferm în a spune că nu intră pentru Austria în discuție un vot pe frontiera terestră. Putem intra în detalii de ce, care sunt cauzele și așa mai departe, subliniind în același timp, că această poziție nu este îndreptată împotriva României, ci este o poziție dictată de alte probleme pe care Austria le are în legătură cu funcționarea spațiului Schengen și întemeindu-se pe prevederile unui tratat care, din nefericire, prea puțin cunoscut în detaliile sale tehnice, de unde și o serie de interpretări greșite cu privire la drepturi, automatism între condițiile tehnice și adoptarea unei decizii la nivelul Consiliului. Deci sunt probleme tehnice care trebuie explicate. Am făcut-o de câte ori am avut ocazia. Revin și conchid prin a spune că dincolo de această declarație, care n-a fost în sine o declarație agresivă la adresa României, ci una care să clarifice poziția Austriei, am avut o foarte bună comunicare și cooperare atât cu ministrul austriac, domnul Karner, cât și cu ministrul bulgar, domnul Stoianov.
Moderator: Când credeți că intrăm terestru?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Nu mă hazardez să precizez o dată, n-am făcut-o nici anul trecut în legătură cu un eventual pas…
Moderator: În 2024 sau după?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Clar că noi vom reîncepe aceste discuții și aceste demersuri imediat în 2024. Cred că următorul Consiliu JAI e un punct de start. Vom începe aceste discuții, inclusiv președinția belgiană are pe ordinea de zi, de priorități, discuții privind funcționalitatea spațiului Schengen și în această marjă este o bună ocazie de a relua convorbirile, nu numai la nivelul Consiliului JAI, ci mai ales în plan bilateral și multilateral. Aș vrea să subliniez și să introduc poate o idee care n-a fost foarte mult discutată în ultima perioadă, pentru că atenția s-a concentrat pe relația și discuțiile noastre cu Austria, aceste discuții trebuie purtate multilateral.
Moderator: Ce înseamnă multilateral?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Adică cu mai multe state membre, numai cu Austria. Luați orice stat membru în spațiul Schengen, din cele 27 de state membre ale spațiului Schengen. Pentru că foarte multe țări au temeri, preocupări, dacă vreți, îngrijorări în legătură cu creșterea fenomenului migraționist, cu riscul de terorism în Europa, cu conflictul de la granița Uniunii Europene, din vecinătatea Uniunii Europene…
Moderator: Dar pentru care noi nu suntem de vină.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Funcționalitatea spațiului Schengen. Nu, nu suntem de vină, dar suntem parte acum dintr-un grup care trebuie să își asume aceste probleme în discuții și dezbateri și vă asigur că am de gând să fac acest lucru fără niciun fel de rezervă.
Moderator: Pare că se repetă un model, domnule ministru. Astăzi în Covasna, un polițist a folosit arma din dotare într-o răfuială cu vecinii, a tras mai multe focuri de armă și a rănit un bărbat. Este un angajat al IPJ Covasna. Știm ce s-a întâmplat cu pensionarul polițist, care s-a certat cu vecinii și avea acasă 3 arme de foc. Ce se întâmplă?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: E departe de a fi un fenomen. Adică, nici în cazul precedent pe care l-ați invocat nu au fost folosite aceste arme și este evident că avem de a face cu un caz izolat sau doua cazuri izolate, care nu seamănă deloc unul cu celălalt. În primul caz, repet, nu au fost folosit aceste arme nici la nivel de amenințare. Pe lângă faptul că, evident, justiția a declanșat imediat, în urma sesizărilor poliției și a intervenției poliției, prima instanță, procedurile de rigoare. Aș spune că sunt aici doua aspecte. Unul care ține de siguranța sistemică, pe care noi am verificat-o imediat și pot să vă spun că nu există niciun risc la nivel de sistem. Au fost făcute verificări, putem discuta despre subiectul acesta al posesiei de arme de foc în România. Poate e mai puțin cunoscut faptul, dar în România sunt în jur de 71.000 de cetățeni care posedă arme letale, de foc, de diverse tipuri, arme de vânătoare, arme de tir sportiv, de autoapărare și sunt în jur de 170.000 de astfel de arme de foc. Ele sunt supuse periodic unor controale. Pot să vă spun că în cursul anului 2023 au fost făcute la timp toate aceste controale și verificări la 99% dintre proprietari și au fost făcute, să știți, înainte de a prelua eu mandatului, că nu vreau să trag cumva spuza pe turta mea, să spun așa. Au fost făcute la timp, au fost făcute sistematic, nu există un risc sistemic. Și departe de a reprezenta un fenomen, cazul acestui polițist. Fără îndoială, că ori de câte ori apar astfel de situații, trebuie declanșate și procedurile, studiate și cauzele care au dus aici.
Moderator: Colegii mă fac atent că la Chiajna a ajuns un alt lider politic. Este vorba despre senatoarea Diana Șoșoacă, iat-o în imagini. Se pare că se complică situația acolo, domnule ministru.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Nu știu în ce fel se complică sau nu, dar pentru noi lucrurile sunt simple.
Moderator: Domnul din stânga imaginii este colonel de jandarmi. L-am văzut și mai devreme stând de vorbă cu George Simion și e clar care este relația dintre doamna Șoșoacă și domnul colonel, pare că îl ia la ceartă, îl trage la răspundere.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: În astfel de situații, să știți că trupele noastre sunt pregătite și să poarte un dialog, să detensioneze situația, dar vă spuneam că pentru mine nu e nimic complicat din punct de vedere al forțelor de ordine. Avem o lege, au atribuțiuni, au sprijin instituțional, cu tact, dar cu fermitate, această lege va fi fi aplicată, indiferent cât de mult s-ar încerca instrumentalizarea politică a acestui protest, pentru că imaginile spun de la sine.
Moderator: Dar cu oamenii de acolo n-ar trebui să stea cineva de vorbă? Altcineva decât negociatorii jandarmilor.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: În niciun caz poliția și jandarmii și din câte știu, a fost angajat acest dialog de către guvern, chiar și domnul prefect mai devreme a menționat acest lucru.
Moderator: Vorbeați mai devreme despre pericolul politizării? Este o certitudine, se întâmplă. George Simion, Diana Șoșoacă sunt lideri politici.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Este o societate deschisă, în care fiecare se exprimă, după cum a fost, eu știu, învățat, educat, cu bună-credință sau mai puțină bună-credință, bune sau mai puțin bune intenții, e o societate liberă și deschisă. Dar pe de altă parte, există și o lege pentru toată lumea și noi trebuie să luăm lucrurile acestea cu calm, cu fermitate. Oamenii știu ce au de făcut, sunt în legătură cu secretarul de stat pentru ordine publică pe acest subiect. Am vorbit și cu șeful Jandarmeriei pe acest subiect, deci lucrurile sunt sub control, din punctul nostru de vedere. Pe de altă parte, Guvernul și-a manifestat deschiderea de a discuta, de a negocia, de a vedea ce vor concret acești protestatari și de a găsi soluții împreună. Asta este calea democratică și ceea ce e important este dincolo de aceste… eu spun speculații politice sau specularea politică a fenomenului, să nu degenereze prin atitudini ostile sau agresive din partea protestatarilor. Eu fac un apel încă o dată la liderii lor, la fiecare dintre ei, să înțeleagă că forțele de ordine își fac datoria, n-au nimic contra lor, o fac față de dânșii cum ar face, repet, și față de mine, dacă aș proceda în același fel. Este însă regretabil, pentru că astfel de escaladări politice pot crea tensiuni suplimentare și cred că prima sau una din primele responsabilități ale unui om politic, indiferent dacă are sau nu o funcție în administrație, este să aducă, cum să spun, dialog și să evite conflicte deschise, să evite derapaje, să evite crearea unor situații tensionate în care oamenii pot fi răniți, Doamne ferește de mai rău, în care instituții ale statului să fie în situații limită, pentru că nu-i simplu nici pentru dânșii să gestioneze o astfel de situație, deci e regretabil.
Moderator: Vă mulțumesc, Cătalin Predoiu, ministrul de Interne în studioul Digi 24.