Interviu acordat juridice.ro

https://www.juridice.ro/774717/catalin-predoiu-imi-doresc-sa-crestem-profesionalismul-specializarea-si-integritatea-in-justitie.html

Alina Matei:  Mulțumesc, stimate domnule Ministru Cătălin Predoiu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro! Mă uitam peste interviul realizat în cel de al doilea mandat al dumneavoastră de Ministru al Justiției și parcă nu s-a schimbat aproape nimic, în sensul că tot ce spuneați atunci este perfect valabil și astăzi, pare că lucrurile nu au înaintat, din păcate. Doar Pandemia pare să fie elementul nou…

Cătălin Predoiu: Ca parlamentar, apreciez că 2021 a fost pentru Ministerul Justiției un an al ocaziilor risipite, cel puțin dacă vorbim de marile ocazii, de a desființa SIIJ, a adopta legile justiției și a îmbunătăți radical Raportul MCV.

Alina Matei: Deși eu vă consider un excelent profesionist al dreptului, avocat și autor de cărți de specialitate, am reținut de data trecută că răspunsurile dumneavoastră vor veni din poziția de ministru politic. Sunteți la al treilea mandat de Ministru al Justiției. Cum e evoluat România între timp?

Cătălin Predoiu: Vă mulțumesc pentru aprecierile generoase! A fost o evoluție cu suișuri și coborâșuri, cu progrese și regrese, direcția rămâne însă una bună, democratizare, europenizare în cadrul UE, securizare prin apartenența la NATO, acest din urmă aspect dovedindu-se crucial în contextul zonal cunoscut. Sunt însă multe obiective restante față de cele programate în urmă cu 10-12 ani, intervalul despre care vorbim, în primul rând recuperarea decalajului important față de statele din vestul Europei la toate capitolele, inclusiv în ce privește nivelul de trai al oamenilor, poate cel mai important aspect de luat în discuție, care este consecința celorlalte decalaje… Nu am reușit pe o ”plajă” de 15 ani, de la intrarea în UE, să ne impunem un ritm constant și din când în când câte un sprint viguros, am alternat progrese cu regrese, sprinturi cu opriri în loc și timp.

Alina MateiProgramul de guvernare pentru Ministerul Justiției a fost publicat în noiembrie 2021. Sunt multe fronturi deschise sau de continuat acolo. Care este obiectivul principal, obiectivul de căpătâi al mandatului dumneavoastră, astfel ca după încheierea mandatului să se poată spune: ”Noroc cu ministrul Predoiu care a făcut….”?

Cătălin Predoiu: La modul general, dacă atunci când îți închei mandatul lași lucrurile într-o stare mai bună decât cea în care le-ai găsit, înseamnă că nu ai trecut degeaba prin funcția publică. Viceversa este valabilă. În alte cuvinte, cred că formularea de dorit pentru fiecare ministru ar fi ”Noroc că ministrul a mai făcut câte ceva concret, nu a ținut doar discursuri.”. Îmi doresc să creștem profesionalismul, specializarea și integritatea în Justiție. Aceasta nu se poate face doar prin ”bifarea” unor obiective formale, de exemplu adoptarea unor legi sau ocuparea unor funcții șamd. E nevoie de un nivel de mentalitate și conștiință adecvate acestei vocații de magistrat, de un spirit superior care să fie mobilat intelectual și bântuit permanent de ideea de dreptate, de generozitate, de ideea de serviciu în interesul poporului prin servirea Justiției ca idee abstractă concretizată într-un serviciu public esențial pentru cetățeni și persoane juridice. Concret, dacă vorbim de obiective formale, aș dori să recuperăm restanțele de care vorbeam mai sus, desființarea SIIJ (realizat între timp) și legile justiției, codurile penale, legea personalului de specialitate, dar și să ameliorăm lucrurile în zona de logistică, să continuăm investițiile, să creștem digitalizarea ministerului, instituțiilor subordonate și sistemului judiciar. Pe un alt plan, mi-aș dori o civilitate și politețe exemplare în dialogul din interiorul sistemului, o cooperare rezonabilă în CSM dintre cele două cariere care compun magistratura și un elan regăsit al tuturor procurorilor de a se lupta cu infracționalitatea de toate felurile, inclusiv combaterea corupției, a traficului de persoane, a infracționalității organizate. Aș dori să țin agenda justiției cât mai departe de controverse politice, de politizarea subiectului și de excese de tot felul în abordarea diverselor teme ale sistemului judiciar.

Alina MateiV-ați propus ca anul 2022 să fie unul al revirimentului în sistemul judiciar. Ce presupune și în ce constă acest reviriment?

Cătălin Predoiu: Constă în reîntoarcerea la o abordare eficientă a temelor, simplele intenții, discursuri, comunicate șamd. nu recuperează prin ele însele restanțele. Recent, cineva îmi reproșa în Parlament că aș întrerupe cursul reformelor, am întrebat care reforme, de peste un an de zile nu s-a progresat deloc pe agenda concretă de obiective, noi suntem în faza de a relansa reforme, nu suntem, din păcate, în situația de a continua ceva, sau, dacă e ceva de continuat, este de reluat și continuat munca din 2020. Este ceea ce am început să facem prin realizarea obiectivului de a desființa SIIJ în termenul prevăzut în Programul de Guvernare. Eu nu propun să abandonăm dezbaterile, dar propun o restabilire a echilibrului între vorbă și faptă, între etalarea publică a unor opinii și pledoaria pentru ele și munca susținută pentru soluționarea dosarelor parchetelor și instanțelor, lichidarea stocurilor și creșterea eficienței pe toți parametrii cu care se măsoară funcționarea unui sistem judiciar. Aș întreba pe fiecare magistrat care participă la conferințe, ține cursuri, dă interviuri, emite comunicate, câte dosare a soluționat în ziua respectivă sau când recuperează acel timp pentru munca pe dosare concrete de justiție. Să nu fiu greșit interpretat, înțeleg perfect nevoia unui dialog permanent în sânul sistemului și în afara lui, pe teme de justiție, pledez doar pentru menținerea concentrării pe chestiunile concrete din fișa postului de magistrat. Poate sunt eu ușor desuet, dar eu așa am văzut că procedau magistrații și avocații pe care i-am cunoscut în perioada de stagiu profesional extern, pe care l-am efectuat la începutul carierei, desfășurau activitățile acestea pe timpul lor personal, nu pe timpul și banii justițiabilului plătitor de taxe și impozite.

Alina Matei: Ceea ce se întâmplă la Consiliul Superior al Magistraturii este o situație unică. Președintele ales de anul trecut este președinte interimar acum. Membri Consiliului sunt împărțiți: unii sunt de părere că nu este legală soluția aleasă, alții sunt pentru. Din afară, pentru orice om normal, sănătos, lucrurile nu arată deloc bine. Păi dacă ei nu se înțeleg cine să asigure conducerea? Cum putem vorbi despre proiecte, reforme?

Cătălin Predoiu: Vor exista întotdeauna păreri diferite în CSM, la modul general. Problema în speță a fost între timp soluționată în instanță, deci nu mai pot adăuga alte comentarii.

Alina Matei: Sunteți adeptul unui judecător aplecat spre justițiabil. Un membru CSM – doamna judecător dr. Andrea Chiș – a propus ca judecătorii să aibă un an sabatic plătit de stat. Care este opinia dumneavoastră despre această propunere/ipoteză?

Cătălin Predoiu: Nerealistă.

Alina Matei: Ce așteptări aveți de la asociațiile profesionale ale magistraților?

Cătălin Predoiu: Onestitate și fair play în discurs și acțiune, păstrarea distanței față de politic.

Alina Matei: Desființarea SIIJ cum considerați că trebuie făcută?

Cătălin Predoiu: Așa cum am făcut-o, în această etapă, ținând cont de poziția CSM.

Alina Matei: ANABI s-a aflat pe agenda Ministerului Justiției și în mandatul trecut. În ce stadiu se află proiectul de care vorbea directorul general al ANABI, domnul Cornel Călinescu, privind necesitatea unei infrastructuri moderne necesare desfășurării activității?

Cătălin PredoiuS-au făcut lucruri concrete în acest sens, în special în zona de digitalizare, alte obiective logistice importante sunt incluse în PNRR.

Alina Matei: Ați avut multe întâlniri cu ambasadori, toate urmate de comunicate privind discuțiile, menționându-se chiar că au avut loc la inițiativa celeilalte părți, acolo unde era cazul. Cum sprijină aceștia justiția din România?

Cătălin Predoiu: Pentru MJ este importantă comunicarea cu Comisia Europeană și cu statele membre UE și facem acest lucru discutând constant cu ambasadorii de la București și cu miniștrii de justiție, în marja JAI și în întâlniri bilaterale. Cooperarea îmbracă multiple forme. Noi așteptăm de la ambasadori trei lucruri: 1) să discute cu toată lumea în sistemul judiciar, de exemplu cu toate asociațiile, nu doar cu unele, cu CSM, nu numai cu ministerul, 2) să abordeze aceste discuții fără prejudecăți și 3) să transmită corect și obiectiv evoluțiile concrete din teren, din sistemul judiciar.

Alina Matei: Care este cel mai mare neajuns când ești ministru?

Cătălin Predoiu: Dincolo de faptul că aproape nu mai ai viață personală, că ”pasivele” față de cei dragi cresc în fiecare zi cu minute și cu ore importante, pe care nu le mai recuperezi niciodată, că se împuținează prietenii adevărați și ”capeți” unii de conjunctură, care dispar imediat după ce nu mai ești ministru, că ești încorsetat în anumite comandamente de comunicare, pentru mine cel mai mare inconvenient este că nu poți niciodată echilibra balanța între realizările concrete și comunicarea lor publică, ai un buget limitat de timp și trebuie să decizi în fiecare zi pentru ce îl cheltuiești. Ai de ales între a vorbi întruna făcând mult zgomot, așa cum face o căruță goală pe ulița satului sau a munci întruna și a trece neobservat mai departe, în liniște, așa cum trece pe aceeași uliță o căruță plină cu fân și mai nimeni nu remarcă, parafrazez un proverb. Acum poate mă înțelegeți de ce a durat 3 săptămâni de când m-ați invitat și până când am făcut acest interviu … De aici, un alt inconvenient, lumea nu știe de fapt cine și cum ești, ce și cum ai făcut. Dar acestea vin la pachet, odată cu funcția, pe care nu te obligă nimeni să o accepți, la urma urmei.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Cătălin Predoiu: Sănătate, răbdare, rezistență, încredere și speranță, cu credința în suflet, e nevoie de toate în aceste vremuri dificile.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Cătălin Predoiu: Și eu vă mulțumesc!