Am participat joi, 10 decembrie a.c., la evenimentul de semnare a acordurilor de cooperare dintre Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP) şi Biserica Ortodoxă Română, respectiv Primăria Municipiului Bucureşti, pentru combaterea şi prevenirea traficului de persoane şi protecţia victimelor.
La evenimentul organizat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului -„Human Trafficking: New Path of Cooperation and Achievement”- au mai participat premierul interimar Nicolae Ciucă, fostul premier Ludovic Orban, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi Preasfinţitul Episcop Vicar Patriarhal Varlaam Ploieşteanu.
Integral, discursul pe care l-am susținut cu această ocazie:
Doamnelor și Domnilor,
Sunt foarte onorat să fiu prezent astăzi la acest eveniment important.
Mulțumesc organizatorilor pentru invitarea Ministerului Justiției, o instituție cheie în ansamblul instituțiilor statului cu competențe în respectarea legii și protecția drepturilor cetățenilor.
Salut călduros și cu mult respect semnarea acordului de cooperare între Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Biserica Ortodoxă Română și Primăria Municipiului București, pentru protejarea victimelor traficului de persoane.
Crima organizată, corupția și traficul de persoane sunt trei dintre multele capete ale hidrei cu care oamenii legii, cetățenii și Biserica luptă zilnic, răul în forma infracționalității de toate felurile.
În fața acestor rele, se cer, dincolo de vorbe, fapte.
Iar acordul semnat astăzi între BOR, ANITP și Primăria Capitalei este o astfel de faptă, care va organiza o pleiadă de alte fapte bune, prin care cei care au fost victime ale traficului de persoane vor primi ajutor, alinare fizică și sufletească, o nouă șansă de a trăi normal.
După cum se spune în Epistola Apostolului Pavel către romani: „Urâți răul, alipiți-vă de bine!” și, de asemenea, „Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul prin bine.”.
Doamnelor și Domnilor,
Sunt în măsură să vă prezint faptul că și Ministerul Justiției, alături de alte instituții, în limita puterilor și competențelor legale, au întreprins, în acest an, fapte notabile în sensul combaterii crimei organizate și traficului de persoane.
Aș putea spune că, în anul în curs, în România, un întreg sistem s-a pus în mişcare pentru a riposta contra crimei organizate și traficului de persoane.
Potrivit competențelor, MJ a luat inițiativa și a organizat un front inter-instituțional de luptă împotriva traficului de persoane. În acest sens, au fost implicate Ministerul Public, DIICOT, MAI, SRI, SIE.
Concret, prin emiterea de îndrumări (nr. 99940 din data de 28 noiembrie 2019 și nr. 45318 din data de 10 iunie 2020 către Ministerul Public), am solicitat intensificarea și prioritizarea acțiunii de combatere a traficului de persoane și crimă organizată prin manifestarea unei atitudini proactive în ceea ce privește sesizarea din oficiu, cu luarea în considerare a tuturor surselor de informare, inclusiv surse deschise și mass media. Totodată, am solicitat elaborarea și implementarea unor planuri de acțiune și operative, coroborate cu prioritizarea și eficientizarea resurselor existente.
În cadrul MJ, am emis o instrucțiune privind unele măsuri strategice în materia prevenirii și combaterii traficului de persoane, prin care am solicitat compartimentelor de specialitate analiza cu celeritate a tuturor documentelor publicate de organismele internaționale în materia prevenirii și combaterii traficului de persoane (în special, rapoartele de evaluare ale GRETA (Grupul de experţi al Consiliului Europei în materia acţiunii împotriva traficului de persoane), Raportul privind traficul de persoane/Trafficking in Persons Report – TIP, al Departamentului de Stat, dar şi constatările Reprezentantului Special și Coordonator al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, O.S.C.E., din perspectiva atribuțiilor MJ.
Un grup inter-instituțional de lucru a fost organizat între instituțiile de mai sus, care a lucrat în ultimele luni pentru elaborarea unei strategii naționale împotriva crimei organizate, implicit a traficului de persoane.
Un al doilea grup, de tip operativ, a fost organizat între instituțiile cu atribuții operative în domeniu. Acțiunea desfășurată în 11 noiembrie a.c. de către DIICOT și MAI, cu sprijinul celorlalte instituții de aplicare a legii, este rezultatul acestui efort. Alte operațiuni vor urma, fără îndoială. Lupta cu crima organizată a fost reluată și va continua.
Doamnelor și domnilor,
Pot anunța astăzi că grupul de lucru inter-instituțional coordonat de Ministerul Justiției a finalizat Strategia Națională împotriva Criminalității Organizate (SNCO), care va fi pusă în scurt timp în dezbatere publică.
SNCO include obiective strategice și direcții de acțiune care vizează atât consolidarea acțiunilor de combatere a fenomenului de către organele de aplicare a legii, cât și prevenirea criminalității organizate, fiind pus accent pe dezvoltarea mijloacelor de identificare timpurie a formelor de manifestare a criminalităţii organizate, managementul integrat al riscurilor, consolidarea profesionalismului în sectorul public și creșterea conștientizării la nivelul segmentelor vulnerabile cu privire la modul de lucru al grupărilor de criminalitate organizată.
Astfel, reactivăm cei patru piloni principali din domeniul combaterii traficului de persoane: prevenirea fenomenului, combaterea criminalității, protecția victimelor și recuperarea activelor.
Dintre cele patru, poate cea mai vulnerabilă este protecția victimelor. De aceea, semnarea acordului de cooperare între Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Biserica Ortodoxă Română și Primăria Municipiului București este extrem de importantă.
Doamnelor și Domnilor,
În acest efort, ne-a fost tot timpul alături Ambasada SUA și Biroul Federal de Investigații al SUA, cu expertiză valoroasă ce a fost integrată în expertiza românească la fel de solidă.
MJ se află într-un parteneriat cu ambasada SUA, cu structuri, precum FBI şi alte instituții de forță în domeniu, cu International Justice Mission, în scopul dezvoltării de programe care să asigure o pregătire profesională completă a tuturor celor implicați în această luptă.
Aș dori să mulțumesc Ambasadei SUA pentru eforturile depuse și ambasadorului Zuckerman, precum și echipei Ambasadei pentru implicarea sa totală și eficientă.
Deopotrivă, am lansat dialoguri cu omologii mei din celelalte state europene, cu ambasadorii, cu comisarul pentru justiţie, în vederea schimbului de bune practici şi ajutorării reciproce în lupta cu acest flagel.
Doamnelor și Domnilor,
Nu aș dori să închei fără să menționez că, printr-o fericită coincidență, onorăm astăzi adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului.
A fost un moment de cotitură a istoriei și, practic, declarația a fost preluată în toate constituțiile statelor membre ale ONU.
Respectarea drepturilor omului reprezintă piatra de temelie a democraţiei, care asigură corectitudinea relaţiei dintre cetăţean şi stat.
Suntem aici pentru a apăra aceste drepturi și pentru a acționa împotriva celor care le încalcă.
Vă mulțumesc!