Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: După cum ați văzut, am încheiat audierile. Le mulțumesc colegilor din comisiile reunite pentru această audiere desfășurată în condiții de parlamentarism european. Am răspuns la întrebările care mi-au fost adresate și cred că, per ansamblu, a fost un dialog util.
Jurnalist 1: Voiam să vă întreb despre acele adăposturi de protecție civilă. Ce faceți, având în vedere că e și un audit…
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Haideți să ne înțelegem. Controlul respectiv al Curții de Conturi a fost cerut de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență. Deci noi am cerut controlul Curții de Conturi la toate aceste adăposturi din țară. Peste 3.000 de astfel de adăposturi reclamă lucrări urgente de reparație, consolidare sau chiar de punere în funcțiune, însă ele trebuie luate de la caz la caz, pentru că ele nu sunt în administrarea Ministerului Afacerilor Interne. Cele mai multe dintre ele sunt în gestiunea și administrarea autorităților locale. Deci noi am vrut, prin aceasta, să tragem un semnal de alarmă că noi ne sprijinim, ne bazăm în acțiunea de apărare civilă pe aceste adăposturi și știam, aveam date că lucrurile nu sunt în regulă în această zonă și cred că această acțiune declanșată de Ministerul Afacerilor Interne a fost benefică, pentru că a arătat care e situația în acest moment. Noi suntem în dialog cu comunitățile locale și eu sper ca ele să răspundă și să treacă la operaționalizarea acestor adăposturi.
Jurnalist 3: În privința violenței domestice, într-adevăr, este o problemă și de educație, însă este o problemă și de abordare a Poliției în momentul în care este sunată pentru acele ordine de restricții, pentru ceea ce înseamnă aplicarea lor și încurajarea sau nu a femeii să depună cerere pentru ordine de protecție. Va exista, vor exista programe mai multe de informare în cadrul Poliției pentru cei care se ocupă de așa ceva?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Deci, în primul rând că pe lângă zecile de mii de acțiuni, așa cum am citit, și de ordine de protecție procesate și lansate de către Ministerul Afacerilor Interne prin Poliția Română, operaționalizarea sistemului integrat de monitorizare electronică – brățările electronice, eu am ordonat deja de câteva săptămâni o analiza a fiecărui caz de violență domestică înregistrat în unitățile Poliției Române. A fiecărui caz, pentru a vedea dacă sunt sau nu întârzieri de procesare. Acțiunea este în curs. Până la această oră, nu mi-au fost semnalate situații în care au fost întârzieri în procesarea sesizărilor,
Dar ceea ce trebuie făcut, așa cum bine ați spus, în paralel, este și comunicare și prevenție prin comunicare și la această oră, de asemenea lansat din inițiativa Ministerul Afacerilor Interne, departamentul nostru de comunicare rulează, ca să spun așa, două campanii de comunicare și de conștientizare a acestor riscuri și a posibilității femeilor de a se adresa Poliției. S-au produs deja cred că un număr de trei clipuri care deja rulează în mediul online. Vom continua o astfel de acțiune și suntem deschiși să extindem această acțiune de prevenție și cu alte instituții ale statului, așa cum am făcut în programul de protecție a unităților de învățământ, dar și cu societatea civilă, cu ONG-uri de profil și așa mai departe.
Jurnalist 4: Există un audit efectuat recent la nivelul ministerului. Ce probleme ați sesizat și ce ar trebui remediat în noul mandat pe care îl veți prelua și mai ales care sunt acum prioritățile dumneavoastră în perioada ce urmează?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Sunt multe audituri care se desfășoară simultan în diverse arme, nu știu la care anume vă referiți, dar în general, noi, când facem audituri prin direcția de audituri, implementăm concluziile lor prin instrucțiune dată managementului fiecărei structuri de a le pune în aplicare. Prioritățile le-am anunțat și înăuntru. Până la urmă, ele sunt aceleași priorități, continuăm pe combaterea criminalității organizate, ca fiind principala cauza a criminalității în general în țara noastră, criminalitate gravă, la ea mă refer, trafic de droguri, trafic de ființe umane, trafic de migranți ilegali, trafic de arme, criminalitate economică, evaziune fiscală. Am spus asta în debutul intervenției mele. Presa nu era înăuntru, de aceea probabil întrebați. Deci aceste cinci tipuri de criminalitate sunt principalele obiective pe care le avem în combatere. Ceea ce vrem să aducem în plus este mai multă interoperabilitate digitală între structurile ministerului, combinarea bazelor de date, astfel încât să poată să fie folosite simultan de către colegii noștri, indiferent de la ce armă intervin, punând astfel în aplicare o altă dimensiune a unui principiu fundamental pe care îl avem în Ministerul de Interne și pe care l-am implementat imediat după preluarea mandatului, respectiv cooperarea interarme. Fenomenul criminologic este complex și el nu mai poate fi abordat sectorial. De cele mai multe ori trebuie să coopereze colegi din mai multe arme, nu numai din Poliția Română. Poliția Română, la rândul ei, conține mai multe structuri operative, unele care vizează analiza informațiilor, altele culegerea lor, procesarea lor și toate aceste forțe trebuie să lucreze integrat, inclusiv cu alte arme, cooperare cu Jandarmeria sau, când intervine IGSU, cooperare cu Jandarmeria și Poliția și așa mai departe. Deci acest principiu, al interoperabilității, trebuie dezvoltat și mai mult, aplicând mijloace digitale, dar prioritățile, încă o dată vă repet, sunt aceleași: crimă organizată, trafic de droguri, trafic de persoane, trafic de migranți ilegali, trafic de arme.
Jurnalist 5: Aveți și un deficit de aproape 23% personal…
Marian-Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: 22,21%, da. Corect. Aveți dreptate. 22,21%.
Jurnalist 5: Pe de altă parte, avem și o altă prioritate enunțată până și în protocolul de guvernare, reforma pensiilor speciale, inclusiv reforma, probabil, a pensiilor de serviciu. Cum veți găsi echilibrul între nevoia de personal, atragerea de personal și această situație de reformă a așa-numitelor pensii speciale?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Da, este o problemă complicată, într-adevăr, și ea nu poate fi rezolvată decât pe orizontala guvernului, cooperare și cu Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii. Este o problemă centrală a acestei guvernări. Așa cum v-a spus și, înțeleg colegul meu, domnul ministru al Apărării, rămâne în discuție de a calibra perfect o acțiune care să conducă și la echitate socială, dar în același timp să ridice și atractivitatea față de aceste profesii. Pe de altă parte, atractivitatea nu este dată doar de regimul de pensionare, este dată de mai multe lucruri, de investițiile pe care le faci în sistem, în mijloacele lor, modul în care acești oameni își pot desfășura profesia, condițiile logistice, care trebuie permanent îmbunătățite și de aceea ne-am concentrat anul trecut atât de mult pe investiții.
Jurnalist 6: Există protocolul coaliției și a fost creat acel loc de al cincilea post de viceprim-ministru, care se va ocupa cu eficientizarea activității sau cu reforma statului, să spunem așa. La Ministerul de Interne, pentru că va avea autoritate inclusiv la Ministerul de Interne, ce ar putea să taie? Să reducă numărul de personal, cheltuieli?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Atribuțiile vicepremierilor sunt stabilite prin decizia prim-ministrului și aceste decizii urmează să fie emise de prim-ministru și, în funcție de modul în care calibrează atribuțiile acest vicepremier, va putea, dacă e vorba aici de o partajare de competențe în ceea ce privește reforma instituțională, dacă e vorba de alocarea lor pe vicepremieri diferiți, vom vedea. Și eu, la rândul meu, aștept să discut cu prim-ministrul, să vedem cum calibram atribuțiile de vicepremier. Am avut unele în mandatul trecut, pot fi altele acum. Natural ar fi ca aceste atribuții, în ce mă privește, să vizeze zona de siguranță publică, siguranță națională, ordine publică, siguranța frontierelor, provocări pe zona aceasta securitară, care s-au înmulțit, dat fiind contextul tensionat regional-militar și nu numai în regiune, ci și în Orientul Mijlociu, care provoacă efecte în lanț. O să spuneți ce legătură are. Are, poate avea legătură, pentru că orice zonă de conflict militar generează migrații ilegale, de exemplu, și atunci trebuie să crești protecția frontierelor, să te aperi de migrație ilegală. În rândul acestor migranți ilegali se pot strecura și teroriști care să pătrundă în interiorul țării și atunci trebuie să fim atenți la aceste aspecte.
Jurnalist 7: Dar ați înțeles ce înseamnă vicepremier cu atribuții de avizator? Știu că de obicei aveam ministere avizatoare, Justiție și Finanțe. Acum avem și vicepremier avizator. Cel puțin așa e trecut în protocolul semnat astăzi.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Intrene: Probabil că înseamnă ce a însemnat și în guvernul Ciolacu, atribuțiile domnului viceprim-ministru Neacșu, care a vizat tot ce însemna alocare bugetară după Ministerul Finanțelor.
Jurnalist 7: Și acum e împărțită la cinci…
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Intrene: Asta probabil că o va avea unul dintre vice-premieri, dar repet, aceste întrebări sunt pentru premier. Prim-ministrul, fără îndoială, va calibra atribuțiile fiecărui vice-premier, în funcție de viziunea pe care o are cu privire la managementul guvernului.