Cătălin Predoiu: România este pe deplin pregătită să adere la Spațiul Schengen. România va fi un partener puternic pentru Schengen. Vom întări Spațiul Schengen. Protecția frontierelor noastre este printre cele mai bune din Europa și suntem pregătiți să continuăm ca un partener loial și solid al zonei Schengen. Am lucrat foarte mult pentru a fi aici, în acest moment și vom continua să lucrăm cu Comisia, Statele Membre, pentru a ne consolida poziția. Cred cu tărie că cetățenii români merită acest moment și sper ca decizia Consiliului să fie pozitivă.
Jurnalist: Dacă ne puteți clarifica cum vor arăta aceste controale de după intrarea României în spațiul Schengen?
Cătălin Predoiu: Înainte de întrebările tehnice, aș vrea să vă spun că ședința de astăzi este una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă, sper, ultima bătălie pentru intrarea în spațiul Schengen. Este o ședință importantă, o ședință în care se vor discuta multe lucruri, nu este nimic încheiat până când decizia nu va fi luată. Am muncit din greu să ajungem aici, am muncit în teren, la frontiere, în cancelariile diplomatice, am muncit cu gândul permanent la cetățenii români care merită intrarea în spațiul Schengen. Am avut permanent, în gândul nostru, cozile interminabile de la frontieră, transportatorii care suferă pierderi, momentele de tensiune, de dezamăgire, uneori, pe care cetățenii români le-au încercat.
Am invocat de multe ori în discuțiile noastre aceste lucruri importante și sunt absolut convins că ele au avut efectul în dezbaterile pe care le-am avut.
Îi asigur pe toți cetățenii români că am făcut tot ce ține de noi pentru a avea un rezultat pozitiv astăzi și intrăm în sală determinați să obținem acest rezultat. Vrem să intrăm în Schengen, suntem gata să intrăm în Schengen, suntem pregătiți să intrăm în Schengen și vrem ca acest lucru să se întâmple astăzi, în această ședință.
Jurnalist: Aveți emotii domnule ministru?
Cătălin Predoiu: Voi reveni după ședință în fața dumneavoastră și sper că o să fac un rezultat pozitiv.
Jurnalist: Sunteți în contact cu autoritățile din Bulgaria?
Cătălin Predoiu: Ne-am aflat în permanent în contact, nu doar cu autoritățile din Bulgaria, dar și cu autoritățile din Ungaria, cu cele din Croația, din Austria, a existat o permanentă legătură, un permanent dialog și am lucrat continuu pentru acest moment și pentru ceea ce avem de făcut după acest moment.
Jurnalist: Olanda ar putea pune probleme?
Cătălin Predoiu: A fost o zi și un moment important ieri, în Parlamentul olandez s-a discutat despre poziția guvernului. Votul Parlamentului este în favoarea intrării României și a Bulgariei în spațiul Schengen. E un moment care s-a depășit.
Jurnalist: Ar putea apărea alte surprize, deși diplomatic vorbind, știm că aceste lucruri se discută înainte?
Cătălin Predoiu: E o ședință complicată și de faptul că evoluțiile din Orientul Mijlociu, în Siria în special, vor genera, fără îndoială, efecte în ceea ce privește migrația. Şi mă aștept să fie discuții legate de acest subiect, dar suntem pregătiți. Ne-am poziționat piesele pe tabla de șah a Consiliului foarte bine și putem să abordăm orice subiect cu argumente.
Jurnalist: Puteți să ne explicați, primele şase luni de menținere a controalelor, cum arată?
Cătălin Predoiu: Arată așa cum arată la frontiera dintre Ungaria și Austria, de exemplu: controale aleatorii, controale bazate pe analiză de risc, controale care să nu stingherească traficul la frontieră. Obiectivul pe care îl avem este să dispară cozile de kilometri de la vămile noastre, Borş, Nădlac și așa mai departe.
De aceea, am insistat pe faptul că am fost permanent conștienți și încărcați de responsabilitate, legat de aceste dificultăți pe care cetățenii români și transportatorii români le întâmpină până când vom intra în Spațiul Schengen. Să nu aibă nimeni nicio îndoială despre faptul că aceste lucruri ne-au fost străine.
Pentru asta am luptat permanent: să eliminăm aceste cozi, să redăm cetățenilor români și transportatorilor români ceea ce li se cuvine, potrivit tratatelor și potrivit pregătirii noastre din teren. Avem una dintre cele mai bune pregătite Poliții de Frontieră, avem poate una dintre cele mai sigure granițe din Europa și așa va rămâne.
Jurnalist: Negocierea este pentru 1 ianuarie?
Cătălin Predoiu: Da, pentru 1 ianuarie!
Jurnalist: Ce reprezintă momentul de astăzi și ce înseamnă aceste controale prin sondaj, ca să înțeleagă toți românii clar?
Cătălin Predoiu: Așa cum am spus, este o ședință importantă, care, sper să fie ultima bătălie pentru Schengen. E ședința în care se poate lua decizia pentru intrarea României în Spațiul Schengen. Pentru aceasta ne-am pregătit, pentru asta am muncit luni de zile, și în teren la frontieră, și în cancelariile diplomatice.
E o ședință pentru care ne-am pregătit sub toate aspectele. Anticipez că vor fi discuții legate de ultimele evoluții din Orientul Mijlociu, care vor avea impact pe zona de migrație, dar ne-am pregătit și pentru acest lucru.
Am avut și prealabil discuții. Până și ieri seară am purtat convorbiri ca să fie totul în regulă. Dar, așa cum am spus, nu este nimic încheiat până când nu se va lua decizia. Eu sper să revin după ședință cu rezultat pozitiv.
Jurnalist: Ce înseamnă acest moment pentru România?
Cătălin Predoiu: Este un moment binemeritat. Este un moment pentru care fiecare cetățean, în felul lui, a luptat, îndurând aceste cozi la frontieră, așteptăm de atâția ani să intrăm în Schengen, pe baza tratatelor și a rezultatelor muncii Poliției de Frontieră, Poliției Române din teren pentru combaterea migrației ilegale, a crimei transfrontaliere și așa mai departe.
E un rezultat complex, pentru care muncim foarte multă lume. Nu am timpul acum să enumăr pe toți cei care au pus umărul. Sper să fie un moment bun. În orice caz, asigur pe toată lumea, noi am făcut tot ce ține omenește de noi ca să reușim. Și sper să reușim!
Jurnalist: Conflictul din Siria ar trebui să ajute cauza, pentru că, teoretic, foarte mulți migranți vor să plece înapoi acasă?
Cătălin Predoiu: Conflictul din Siria generează incertitudine. Incertitudinea nu ajută nicio cauză, dar suntem pregătiți. (…) Aceste controale sunt aleatorii, repet, nu e nimic străin. Nu ne poate obliga nimeni la nimic. Revin în fața dumneavoastră, după ședință, cu orice fel de întrebări veți avea. Mulţumesc!