Cei 27 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor desfășura activități în sprijinul suporterilor români care se vor deplasa în Germania și vor coopera cu autoritățile germane.

Misiunea lor este oferirea de sprijin operațional forțelor de ordine din Germania, prin constituirea unor echipe mixte de patrulare și control, în proximitatea locurilor de desfășurare a partidelor echipei naționale de fotbal a României, precum și pe traseele de afluire și defluire, între orașe, în aeroporturi, porturi, gări și trenuri, dar și în zona de frontieră.

De asemenea, echipele MAI aflate în misiune pe timpul Campionatului European, vor avea atribuții în ceea ce privește cooperarea cu reprezentanții Punctului Național Informare Fotbal din Germania, precum și cu forțele de ordine locale din orașele gazdă ale partidelor echipei naționale de fotbal a României.

Înainte de plecarea în misiune, membrii delegației au fost primiți de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

„Astfel de manifestări, precum cea la care veți participa dumneavoastră, exercitându-vă profesia, ajutând colegii germani să păstreze liniștea și ordinea publică, în timpul Campionatului European de Fotbal, se înscriu într-un plan mai general de a păstra, de a salvgarda,  de a feri modul nostru de viață european, liniștea, ordinea publică în țările membre ale Uniunii Europene de orice provocări, de orice derapaje, de orice atentate, de orice evenimente provocate de către răuvoitori care doresc să destabilizeze, să perturbe acest mod de viață.

Deci, iată că ceea ce veți face dumneavoastră acolo nu este o simplă misiune, nu este doar un act profesional la care sunteți chemați să participați alături de colegi germani, colegi europeni din alte sisteme naționale de poliție și de jandarmerie ci are și o semnificație mai largă și mai profundă legată de stabilitate europeană, legată de liniștea cetățenilor europeni, legată de modul nostru de viață. Are o importanță, aș putea să spun, strategică, din această perspectivă.

Avem încredere în dumneavoastră, vă dorim mult succes, să aveți grijă și de dumneavoastră în exercitarea misiunii, să vă întoarceți cu bine acasă și cu fruntea sus alături de cei dragi.”, a declarat ministrul Predoiu în timpul întâlnirii.

Unul dintre ofițerii de poliție care desfășoară misiunea va îndeplini funcția de consilier al șefului Centrului Internațional de Cooperare Polițienească (IPCC EURO 2024) având atribuții de coordonare a activității celor 300 de polițiști străini ce vor fi dislocați în Germania pe durata turneului final.

Colonel Anton Cernat: „Vom fi peste tot în fan zone, în punctele principale de adunare ale suporterilor care sunt organizate de autoritățile germane. În fan zone, în aeroporturi, în gări, la stadion, pe rutele, pe traseele de deplasare către stadion. 

Locotenent colonel Adrian Dincă: „Centrul de Cooperare Polițienească va gestiona schimbul de date și informații dintre structurile acestea de Poliție și va coordona dislocarea în teren a polițiștilor străini pe timpul turneului final. 

Comisar-șef Virgiliu Oriță: „Sunt onorat să particip la misiune de o asemenea anvergură, împreună cu colegii de la Jandarmerie. Suntem conștienți de importanța aceste misiuni, rolul meu în cadrul misiunii va fi de a asigura partea de cooperare polițienească internațională și în special aspectul de relaționare al suporterilor români care urmează să participe alături de echipa națională la meciurile programate pentru echipa națională în legătura cu autoritățile germane.”