Suntem într-un moment în care lucrurile trebuie spuse pe nume și acționat în consecință. Traficul de persoane și crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în țara noastră și noi suntem aici pentru a reacționa în fața acestui fenomen.

Așa cum constată și raportul Departamentului de Stat, anul trecut, traficul de persoane s-a intensificat, formele în care s-a desfășurat s-au diversificat și aceasta s-a datorat și unei anumite impunități pe care crima organizată a simțit-o, a speculat-o, a valorificat-o. Cu alte cuvinte, această situație are un responsabil precis: fostul guvern PSD.

Dacă lucrurile au ajuns în acest punct intolerabil este pentru că cei care au condus la vremea respectivă Ministerul de Interne-Carmen Dan, Camera Deputaților- Liviu Dragnea, Ministerul Justiției-Florin Iordache nu au luat măsuri la timp, s-au făcut că nu văd acest fenomen, au distrus legislația care întărea justiția, au paralizat capacitatea de anchetă a parchetelor, au descurajat acțiunea polițiștilor, au transmis un semnal clar interlopilor, că-și pot face de cap.

Cert este că rezultatul se vede clar în raportul Departamentului de Stat și este punctul de la care pornim. Nu este o analiză a guvernului României, este o analiză independentă, obiectivă, făcută de un alt guvern care are expertiză pe acest subiect oriunde în lume.

Dar nu era nevoie de raportul Departamentului de Stat pentru ca noi să cunoaștem situația. Constatăm că siguranța cetățeanului a slăbit în guvernarea PSD. Intenția noastră este să o consolidăm, să o recuperăm și să facem uitat acest fenomen care este traficul de persoane, crima organizată și, de aceea, ne-am organizat și noi la rândul nostru. Vom acționa atât pe zona de combatere, unde am cea mai mare încredere în polițiști, în colegul meu, domnul ministru de Interne, Marcel Vela, am cea mai mare încredere în acțiunea profesionistă a procurorilor, doamna Procuror General și procurorul-șef DIICOT.

Le cer în continuare să prioritizeze lupta cu crima organizată, traficul de persoane și am cea mai mare încredere și speranță, în același timp, în judecăți prompte, rapide și drepte, bazate pe probe care să trimită pe fiecare acolo unde-i este locul.

În același timp, ne vom concentra atenția și pe partea de prevenție, cum spunea și dna Procuror General. Este important să începem o educație în școli, să explicăm cum funcționează acest flagel, cum s-a dezvoltat, care-i sunt metodele, să explicăm copiilor, adolescenților pericolele care-i pândesc și să-i învățăm să se ferească și singuri, să coopereze cu organele de aplicare a legii, atunci când este cazul, să semnaleze școlii, părinților ori de câte ori acești nemernici îi abordează și-i tentează cu tot felul de lucruri astfel încât să le cadă în plasă.

Mai departe, trebuie acționat și pe partea de protecție a victimelor. Și aici a fost o muncă neglijată. Sunt ong-uri, societăți private care s-au ocupat de protecția victimelor și care au expertiză considerabilă, pe care pot să o utilizeze. Sunt convins că se va lega o colaborare strânsă sub tutela ministerului de Interne.

În fine, o a treia dimensiune, pe care a invocat-o dl ambasador Zuckerman, este cooperarea internațională. Crima organizată și traficul de persoane au o dimensiune transnațională. Acțiunea noastră va fi transnațională, grație parteneriatului pe care îl avem cu Statele Unite în această zonă a aplicării legii și, cum spunea ambasadorul, ei vor fi urmăriți oriunde în lume, unde nu putem ajunge noi, ajung dânșii, important este să integrăm aceste raporturi și, la capătul drumului, nu peste mult timp, să ne întâlnim din nou aici și să demonstrăm cine a fost mai tare, cine a fost mai organizat, cine a fost mai hotărât în această luptă.

Este o luptă între noi, care vrem să aplicăm legea și să protejăm cetățenii, și ei, care încalcă legea, și-și bat joc de cetățeni. Sunt convins că, în această luptă, noi vom avea de partea noastră cetățenii.

Vă mulțumesc foarte mult!